نقش محتوا و فضای وب در جذب مخاطب، یک طراحی عالی وب چیزی فراتر از ارائهی محتوا و زیباسازی آن است. وقتی بازدیدکنندگان به وبسایت شما مراجعه میکنند، یک سری احساس نسبت به وبسایت و سازمان شما در آنها بهوجود میآید. کنترل این احساسات -مثبت یا منفی- کاملا در دستان شما قرار دارد و در هنگام طراحی نباید بهسادگی از آنها گذشت. طی سالها، در طراحی وب اصولی ایجاد شده است که به عنوان راهنما، مورد استفادهی طراحان برای تاثیر روانشناختی بهتر بر کاربران قرار میگیرد.
محتوا
برای وبسایتها، طراحی باید دنبالهروی محتوا باشد. بازدیدکنندگان به وبسایت میآیند تا اطلاعات موردنیاز خود را پیدا کنند. طراحی وب باعث میشود آنها سریعتر و راحتتر به چنین اطلاعاتی برسند.
در روزهای اولیهی وب، دیدن صفحاتی که فقط شامل حجم زیادی از متن بودند، نکتهی عجیبی نبود. در بیشتر موارد صفحات وب شامل ۱۰ هزار کلمه متن بودند (به عنوان مقایسه این مطلب حدود ۱۳۰۰ کلمه است.) با اشباع شدن صفحات از متنها، پیدا کردن محتوای موردنظر کار خیلی سختی بود. چنین تجربهای باعث میشد بازدیدکنندگان احساسات خوبی را تجربه نکنند.
امروزه با استفاده از طراحی وب، محتوا باید بهطور خلاصه و مفید عرضه شود تا بازدیدکننده در دریایی از اطلاعات غرق نشود و محتوای موردنظر خود را بهراحتی پیدا کند. وقتیکه محتوا بهخوبی ارائه شود، به بازدیدکنندگان حس خوبی منتقل خواهد شد. مخفی کردن محتوا یا ارائهی بیشازحد، باعث میشود وبسایت ازنظر مخاطب آزاردهنده تلقی شود و حتی پتانسیل کسب درآمد را از بین ببرد.
علاوه بر این نکات، گونهای که محتوا را ارائه میدهید، موجب تعیین لحن برای شما و سازمانتان میشود. اگر اطلاعات درست در مکانهای منطقی ارائه نشود، پیدا کردن محتوا برای مخاطب سخت خواهد شد و آنها احساس خوبی نسبت به شما نخواهند داشت. محتوای سایتتان را بهصورت مرتب، خلاصه و مفید ارائه دهید و از افراد حرفهای کمک بگیرید که با استفاده از اصول روانشناسی طراحی وب، مخاطبان بعد از بازدید از سایتتان حس خوبی پیدا کنند.
فضا
چینش یک صفحهی وب تأثیر زیادی بر حس مخاطب نسبت به آن میگذارد. چینش محتوا باید در اولویت طراحی باشد، اما این جایگذاری محتوا باید با توجه به این نکته باشد که قرار است چه درصدی از صفحهی وب را اشغال کند.
اگر با اصطلاح «فضای سفید» (White Space) آشنایی ندارید، به فضاهایی از سایت گفته میشود که هیچ محتوا یا عناصر بصری در آن وجود نداشته باشد. فضای سفید نقش مهمی در طراحی وب ایفا میکند، زیرا باعث آرامش و استراحت مخاطب میشود. این فضاهای استراحت معمولاً در حواشی یا فضای خالی اطراف محتوا وجود دارند.
مفهوم «مینیمالیسم» با «کمینهگرایی» در طراحی وب -که به معنای استفاده حداقلی از محتوای بصری برای انتقال مفهوم است- در حال حاضر به محبوبیت زیادی درزمینهی وب رسیده است.
بهطور خلاصه، اگر بازدیدکنندهی وبسایت، در تکتک پیکسلهای صفحه وب متن، گرافیک، تبلیغات چشمکزن و دیگر موارد را ببیند، حس آشفتگی به او دست خواهد داد. اگر هیچ فضای سفیدی نباشد، دیگر مکانی در صفحه وب نیست تا مخاطب بتواند چشمانش را استراحتی دهد. اگر وقت صرف کنید تا محتوای خود را در فضای مناسب عرضه کنید، چنین کاری باعث میشود مخاطب در کل حس خوبی را از دیدن وبسایت تجربه کند. چینش ساده و استفاده از فضاهای سفید به صورت درست باعث میشود که مخاطب بداند، شما میدانید چه چیزی مهم است و نمیخواهید وقتش را تلف کنید.